Samenwerking Haag Wonen & Scriptiewerkplaats: succesvolle bijeenkomsten bij Kamer Rade

photo collage

18 april 2025 - Indy Goris & Ginger Wouters

In de Marterrade bruist het van de ideeën en energie. De ontmoetingsplek Kamer Rade is inmiddels uitgegroeid tot een levendige plek waar bewoners samenkomen voor leuke activiteiten. In maart 2025 waren er drie inspirerende bijeenkomsten. Dromen, durven en doen stonden daarbij centraal.

Samen met buurtbewoners, studenten van de TU Delft, Erasmus Universiteit en Universiteit Leiden gingen wij – samen met partners zoals Haag wonen, Schroeder en andere lokale organisaties – aan de slag. We keken samen naar waar bewoners behoefte aan hebben in de ruimte. Hoe maken we de Marterrade groener, gezelliger en toegankelijker?

Buurtontwikkeling Kamer Rade

Al ruim een jaar werkt Haag Wonen samen met bewoners aan de ontwikkeling van de buurt. Daarbij kijken ze naar de ontmoetingsruimte én de buitenruimte. In december openden ze de ontmoetingsruimten ‘Kamer Rade’ feestelijk. Sindsdien gebruiken buurtbewoners deze plek volop. Voor bingo, creatieve cursussen voor kinderen door Art-S-Cool, workshops en zorgadvies. Lokale partners zijn hier ook actief.

Annemarie Mosterd, buurtontwikkelaar bij Haag Wonen: “Wij willen sterke plekken maken waar mensen samenkomen en elkaar kunnen helpen. Dat gaat niet meer vanzelf. Daarom zetten wij ons in om daar een goede basis voor te leggen. Studenten helpen daarbij. Ze brengen de wensen van bewoners in kaart, denken mee over vervolgstappen en kijken hoe wij als Haag Wonen kunnen ondersteunen.”

Co-creatie sessies met studenten en bewoners

Tijdens drie bijeenkomsten sloot ook de Scriptiewerkplaats Den Haag Zuidwest aan bij de Kamer Rade en kwamen buurtbewoners, studenten en partners samen om te dromen, te durven en te doen. Ze werkten aan een groener, gezelliger en toegankelijker plein rondom de Kamer Rade, waarin ideeën van bewoners centraal stonden en samenwerkingen tot leven kwamen.

De eerste bijeenkomst stond in het teken van ideeën uitwisselen. Buurtbewoners vertelden wat zij belangrijk vinden in hun omgeving, terwijl studenten deze wensen hielpen vertalen naar concrete plannen. De warme, open sfeer werd versterkt door een gezamenlijke maaltijd, verzorgd door Ruşen Koç van de Creative Muslim Club. “Een mooie kans voor studenten om samen met de buurt iets op te bouwen én iets terug te doen voor de wijk,” vertelt Caroline Newton, docent bij de TU-Delft.

Tijdens de tweede bijeenkomst gingen studenten samen met buurtbewoners de straten op. Lopend door de wijk kwamen gesprekken op gang over het plein bij Kamer Rade: wat kon daar groener of gezelliger? Deze gesprekken hielpen om de ideeën duidelijker te maken. De dag werd afgesloten met een maaltijd van Mayura Thawornpradit van Stichting Mentaaliteit.

De derde en laatste middag stond in het teken van doen. Op verschillende plekken verdwenen stoeptegels om ruimte te maken voor planten. Kinderen hielpen enthousiast mee met het loswrikken van de tegels. Daarnaast werd er samen met buurtbewoners een maquette gebouwd – een creatief proces waarbij ideeën samen vorm kregen aan tafel. Zowel jong als oud werkte mee aan het zagen en in elkaar zetten van de onderdelen. Na afloop genoten de deelnemers van warme hapjes, verzorgd door Asefeh Eskandari van NOUR+, en keken tevreden terug op de samenwerking.

“Alles draaide om de wijk,” zei een docent van de TU Delft. “Groen, samenwerken, een maquette… Heel mooi hoe alles samenkwam.”

people

Samenwerken aan een betere buurt

De samenwerking tussen bewoners, studenten en organisaties was hartverwarmend. Kamer Rade liet zien wat mogelijk is als mensen samen aan de slag gaan voor hun buurt. Een mooi voorbeeld dat smaakt naar meer.

“Het was een leuke en leerzame periode,” vertelt student Tommer Smits. “We gingen in gesprek met bewoners, dachten mee over praktische oplossingen én hebben samen de handen uit de mouwen gestoken. Door samen te werken aan de wijk, ontstaat er meer gevoel van eigenaarschap. Dat versterkt niet alleen de betrokkenheid, maar ook de verbinding tussen bewoners.”

Presentaties vol creativiteit en betrokkenheid

Na hun onderzoek in de wijk presenteerden de studenten hun bevindingen aan betrokken bewoners, mede-studenten, leraren en medewerkers van Haag Wonen. De verschillende groepen studenten brachten allemaal andere invalshoeken, wat resulteerde in creatieve en verrassende ideeën. De presentaties werden enthousiast ontvangen door zowel bewoners als medewerkers, die volop vragen stelden en feedback gaven. Met deze waardevolle input gaan de bewoners en medewerkers van Haag Wonen aan de slag om de ideeën verder uit te werken en door te voeren in de wijk.

Mariëlle, betrokken bewoonster en vrijwilliger Kamer Rade: “De ideeën zijn verfrissend en laten zien dat de studenten aan iedereen denken. Niet alleen aan de mensen die vaak iets zeggen. Met sommige ideeën zijn we al begonnen. Andere ideeën passen ook goed, misschien met een kleine aanpassing.”

Samen bouwen aan een plein voor iedereen

Annemarie Mosterd, buurtontwikkelaar bij Haag Wonen, vertelt: “We willen bewoners zoveel mogelijk betrekken bij het plein. Er zijn al mooie ideeën ingeleverd, en we hopen dat dat er nog meer worden. Studenten dachten mee over groen, ontmoeting en veiligheid. Hun ideeën hangen we binnenkort op in Kamer Rade. Bewoners kunnen dan stemmen en samen werken we verder aan een plein dat echt van iedereen is.”

Benieuwd naar de eindresultaten? Klik dan hier.