Haagse woningcorporaties Haag Wonen en Staedion slaan de handen ineen met De Haagse Hogeschool en de Leiden-Delft-Erasmus Universities om samen te werken aan een toekomstbestendig Den Haag. Met een intentieverklaring die vandaag is ondertekend, zetten de partijen een belangrijke stap in het aanpakken van stedelijke uitdagingen, zoals woningtekort, leefbaarheid en de energietransitie. Het doel van de samenwerking is om kennis met de praktijk te verbinden om concrete oplossingen te ontwikkelen die bijdragen aan betaalbaar en duurzaam wonen in veilige en veerkrachtige wijken.
De versterking van de samenwerking komt op een cruciaal moment: Den Haag groeit snel, er is een tekort aan betaalbare woningen en de leefbaarheid in Haagse wijken staat in toenemende mate onder druk. Tegelijkertijd zijn er dringende opgaven rondom verduurzaming en sociale cohesie. De woningcorporaties willen samen met studenten en onderzoekers, innovatieve oplossingen ontwikkelen die niet alleen de fysieke leefomgeving in de wijken verbeteren, maar ook de sociale verbondenheid versterken.
“We zien dat de bundeling van krachten al concrete resultaten oplevert”
Bestuursvoorzitter van Haag Wonen Mohamed Baba: "Bij Haag Wonen bouwen we aan een mooie stad Den Haag, waarin iedereen zich thuis kan voelen. Dit kunnen we alleen bereiken door samen te werken met onze partners in de stad. Als woningcorporaties brengen wij expertise op het gebied van huisvesting en gebiedsontwikkeling, terwijl kennisinstellingen studenten en onderzoekers inzetten om met vernieuwende ideeën en onderzoek de wijken te versterken. Op de Lozerlaan in Den Haag Zuidwest zien we al hoe deze bundeling van krachten concrete resultaten oplevert door het creëren van ontmoetingsplekken en het versterken van de sociale cohesie. We zijn blij dat we deze waardevolle samenwerking nu verder bekrachtigen en met elkaar de mouwen opstropen voor bewoners en woningzoekenden in Den Haag."
Win-win voor stad en student
De samenwerking biedt drie duidelijke voordelen: het zorgt voor een blijvende impact in de wijken, het verbindt kennis en praktijk, en het enthousiasmeert zowel studenten als professionals. Door de koppeling van onderzoek met praktijkgerichte projecten krijgen woningcorporaties toegang tot vernieuwende ideeën en jong talent. Tegelijkertijd doen studenten waardevolle ervaring op in het oplossen van maatschappelijke problemen zoals het verbeteren van leefbaarheid en het verduurzamen van woningen.
Kim Duistermaat (Campus Den Haag, Universiteit Leiden): ‘Fantastisch om te zien hoeveel energie er is bij alle partijen om samen te werken aan een leefbare, zachte stad, en hoeveel waardering er is voor de bijdragen die onze studenten daaraan kunnen leveren!’
Toekomstvisie: structurele samenwerking in 2025
De partners zijn ambitieus en willen deze samenwerking in 2025 nog verder verankeren in een formele samenwerkingsovereenkomst, waarin gezamenlijke doelstellingen en acties zijn vastgelegd. Deze samenwerkingsovereenkomst, met een looptijd van drie jaar, moet de basis vormen voor het gezamenlijk aanpakken van stedelijke uitdagingen op de lange termijn. Deze samenwerkingsovereenkomst volgt op de intentieverklaring die vandaag is ondertekend.
“Leerzaam voor studenten, nuttig voor de samenleving”
Wim van den Doel, Dean van Leiden-Delft-Erasmus Universities: ‘De kracht van deze samenwerkingsovereenkomst is het verbinden van kennis aan praktijk en beleid in echte en urgente cases. Leerzaam voor studenten, nuttig voor de samenleving. Het uitgangspunt is co-creatie, eenieders kennis is even relevant, en dat past bij Zuid-Holland. Kennis-vraag en -aanbod slim aan elkaar knopen is ook hard nodig met de verdere groei van onze steden. Verheugend dat Haag Wonen, Staedion, de Haagse Hogeschool en Leiden-Delft-Erasmus Universities de handen ineen slaan.’
Symposium ‘Fijne buurten in weerbare wijken voor een zachte stad’
De intentieverklaring werd ondertekend tijdens het symposium Fijne buurten in weerbare wijken voor een zachte stad. Ondertekenaars waren Mohamed Baba (Haag Wonen), Wim van den Doel (Leiden-Delft-Erasmus), Elisabeth Minneman (Haagse Hogeschool) en Fieke Verschueren (Staedion). Het symposium bracht beleidsmakers, onderzoekers, studenten, projectmanagers en buurtontwikkelaars samen met als doel relevante casussen uit de praktijk samen verder te brengen en inspiratie op te doen.
Dr Nanneke Winters, Erasmus University (ISS): Het symposium was een niet alleen een mooie ontmoetingsplek waar belangrijke, inspirerende vormen van samenwerking werden versterkt, maar ook een plek waar we de kans hadden allerlei aannames en overtuigingen opnieuw te bevragen. Het leuke is dat dit op een heel praktische manier gebeurde en meteen ook allerlei nieuwe antwoorden opleverde, die bijvoorbeeld gaan over verlichting, ondernemerschap, en vooral, het ondersteunen van de initiatieven die door bewoners zelf al worden ontplooid. Het was heel bemoedigend om te zien hoeveel mensen, vanuit verschillende achtergronden, zich hard maken voor een zachte, weerbare stad.