Matchen van je onderzoeksinteresse met een vraagstuk
Jouw samenwerking met de Scriptiewerkplaats Den Haag Zuidwest begint bij het kiezen van een praktijkgerichte uitdaging. Misschien heb je zelf al een idee waar je je scriptie over wil doen, dan kunnen wij kijken of één van onze stakeholders matcht met jouw interessegebied. Heb je nog geen idee welke kant je op wil? Geen probleem! Wij hebben een flink lijst aan praktijkgerichte uitdagingen liggen, waar jij je scriptie over kan schrijven. Je kiest ervoor om één van de uitdagingen in de lijst te gebruiken als uitgangspunt voor de onderzoeksvraag van je scriptie. De geformuleerde uitdagingen in de lijst zijn zeer praktijk georiënteerd, dus het is aan jou om deze te vertalen naar een goede onderzoeksvraag. Hier vindt de vertaalslag plaats van praktijk naar onderzoek. Je supervisor kan hierbij richting geven.
Verplichte onderdelen
Als we een goede match hebben gevonden voor jouw scriptie, kan je beginnen met je onderzoek. Bij de Scriptiewerkplaats Den Haag Zuidwest zijn er zeven verplichte onderdelen:
- drie workshops,
- een kick-off event,
- een slot bijeenkomst,
- het creëren van een communicatieproduct en
- een kort reflectieverslag.
Daarnaast zijn er een tal aan vrijwillige bijeenkomsten (online en fysiek), waar je feedback kan krijgen of met ons kan sparren.
De elementen rondom je onderzoeksvoorstelproces
De eerste weken schrijf je een onderzoeksopzet zoals elke andere masterstudent, echter volg je voor de deadline van je onderzoeksvoorstel al twee workshops tijdens ons programma. We starten met de Workshop Ethisch verantwoord onderzoek doen om vervolgens de Workshop Method Café te volgen. Zo kan je de elementen die je leert in deze workshops nog gebruiken in het verder ontwikkelen van je onderzoeksvoorstel. Voor meer informatie over onze workshops, kan je op onze website een kijkje nemen.
Anders in ons programma is dat je je onderzoeksvoorstel pitcht tijdens de kick-off meeting aan relevante stakeholders zoals beleidsmedewerkers van de gemeente Den Haag, projectleiders en sleutelfiguren in Den Haag Zuidwest. Het is een goed startpunt om contacten te leggen voor je data-verzameling en feedback te krijgen op je onderzoeksvoorstel van de stakeholders.
Zelfstandig data verzamelen met je stakeholder
Vervolgens voer je zelfstandig je onderzoek uit voor je scriptie onder begeleiding van je eigen supervisor. Tussentijds zijn de vrijblijvende bijeenkomsten als je wil sparren over je onderzoeksproces.
Klaar met je scriptie, maar nog niet bij ons programma
Na het schrijven en afronden van je scriptie, wordt er van je verwacht dat je (een gedeelte) van je onderzoeksresultaten concreet vertaalt naar een communicatieproduct. Dit mag alles zijn, als de doelgroep maar niet op academici is gericht. Denk hierbij aan een podcast, poster, beleidsnota en nog veel meer. Om je te helpen bij het conceptualiseren naar een juist communicatieproduct voor jouw onderzoek, volg je de Workshop Wetenschapscommunicatie. Aan de hand van je communicatieproduct ga je op de slotbijeenkomst met de relevante stakeholders in gesprek – het is geen presentatie maar echt een tafelgesprek. Dit is een gelegenheid om terug te geven aan de wijk en om met hen in gesprek te gaan over je onderzoeksresultaten. Voor de slotbijeenkomst maak je een korte video-pitch die voorafgaand aan de stakeholders wordt gestuurd.
De slotbijeenkomst en het communicatieproduct zijn verplichte onderdelen van de Scriptiewerkplaats. Hier wordt de vertaalslag gewaarborgd van onderzoek naar beleid. Zie de afbeelding onderstaand voor het gehele proces.
Afronding
Na de slotbijeenkomst plaatsen we alle communicatieproducten bij ons op de website zodat stakeholders deze makkelijk kunnen terugvinden. Daarbij kunnen toekomstige studenten goed zien wat er al is gebeurd qua studentenonderzoek in Den Haag Zuidwest. Met toestemming plaatsen we ook graag je scriptie bij ons op de website om precies de bovenstaande redenen. Ten slotte lever je max drie weken na de slotbijeenkomst je reflectieverslag in via scriptiewerkplaats@fgga.leidenuniv.nl